Autores: Carme Alemany Miralpeix, Montserrat Perellada Llobet, alumnes i mestres de les dues escoles participants, astrònoms de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell

C.E.I.P. "El roure gros" de Santa Eulàlia de Riuprimer (Barcelona) 08505

C.E.I.P."La roureda" de Sant Esteve Sesrovires (Barcelona) 08635

ÍNDEX

Abstract

Resum

Desenvolupament

Galeria de fotografies

Referències

Abstract

Here we present a report about the observation and subsequent analysis of the annular solar eclipse on 2005 October 3rd carried out at two different schools by first degree students (ages 4 to 10), teachers, parents and professionals.

The previous work was very divers: Observation of the waning Moon. Modelling of the Earth-Moon system: orbits, movements, eclipses,... Light and shadow games. Recording of ambient data: temperature, pressure, wind, ... Preparing materials needed for the eclipse observation. Games for observing the light spectrum. Projection and refraction of light.

The eclipse observation.

The youngest children observed the eclipse at school. There were accompanied by their teachers and relatives. The older ones from both schools travelled to Xilxes, next but inside the northern limit of the annular path.
The Sun was observed directly using special filters and also binoculars and telescopes. Indirectly the Sun was also observed using a Solarscope, projecting the Sun through the pinholes of colanders, the dark tube, or reflecting it with little mirrors. The whole process was photographed and video recorded. The ambient light was photographed throughout the whole eclipse. Ambient data were also recorded. Children draw back and wrote the sensations felt.

Data reduction, conclusions and impressions.

After days, at the respective schools, the experiences were shared, data were analyzed and impressions and conclusions were written. Finally the work was exposed to the whole educational community...
It has been an intense and a very rewarding experience for all the participants: children, teachers, professionals and parents.
All the participants worked as a grand team focused on a clear objective: to make close the science to children taking advantage from the direct observation of one of the most powerful natural events, sharing a unique experience.

Resumen

Presentamos el trabajo de observación y estudio del eclipse anular de Sol del 3 de Octubre del 2005 realizado por los alumnos de dos escuelas públicas de Infantil y primaria, maestros, padres y profesionales.

El trabajo previo fue diverso. Se observó la Luna menguante. Se hicieron simulaciones del sistema Sol-Tierra-Luna: órbitas, movimientos, eclipses… Juegos de luz y sombra. Registros de temperatura, presión, viento… Preparación de materiales para la observación del eclipse. Juegos de observación del espectro de la luz solar. Proyección y refracción de la luz.

La observación del eclipse. 

Los niños y niñas más pequeños observaron el eclipse desde la escuela acompañados de sus maestras y de familiares y los mayores de las dos escuelas fueron a Xilxes, en el límite norte del eclipse anular de Sol.
Observamos directamente el Sol con gafas, con prismáticos y con telescopio. Observamos indirectamente con el Solarscope, con coladores y otros instrumentos de uso cotidiano, con un tubo oscuro y con espejos. Se fotografió todo el proceso del eclipse y se gravó en vídeo. Se fotografió también la luminosidad del ambiente a lo largo de todo el proceso. Se registraron los datos ambientales. Dibujaron y escribieron las impresiones y sensaciones.

Procesamiento de datos, conclusiones e impresiones .

En días posteriores, ya en las escuelas, se comunicaron y compartieron experiencias, se analizaron los datos, se escribieron las impresiones y conclusiones, se expusieron los trabajos a toda la comunidad educativa…
Ha sido una experiencia muy intensa y gratificante para todos, niños y niñas, maestros, profesionales y familiares.
Trabajamos todos como un gran equipo y con un objetivo muy claro: acercar la ciencia a los niños y niñas a partir de la observación directa de un fenómeno natural de primer orden, compartiendo una vivencia única.
Tornar a dalt

Desenvolupament de l’activitat

Presentem el treball d’observació i estudi de l’eclipsi anular de Sol del 3 d’Octubre del 2005, realitzat per dues escoles: “El Roure Gros” de Santa Eulàlia de Riuprimer amb 85 alumnes i 9 mestres i “La Roureda” de Sant Esteve Sesrovires amb 450 alumnes i 30 mestres. Els dos centres ens coneixem d’haver col·laborat en altres projectes, l’últim el trànsit de Venus del 8 de juny de 2004.
L’observació de l’eclipsi, els més petits la van fer des de l’escola amb mestres i pares. Van veure un 85% de Sol eclipsat.
Els més grans des de Xilxes (Castelló), en el límit nord de l'eclipsi anular de Sol. Hi van anar amb mestres i un equip de científics, disposats a apropar els seus coneixements als nens i nenes.
Vam treballar tots com un gran equip i amb un objectiu clar: apropar la ciència als nens i nenes a partir de l’observació directe d’un fenomen natural de primer ordre, compartint una vivència única.

Treball previ

Els dies anteriors a l’eclipsi cada escola va treballar, amb tots els nens i nenes, aspectes relacionats amb l’esdeveniment, al mateix temps que els equips de mestres també es preparaven tant a nivell de conceptes com a nivell organitzatiu.

Tal i com ens anaven anunciant des dels mitjans de comunicació i el mateix Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, és perillós mirar directament el Sol, però hi ha moltes maneres de fer-ho sense perjudicar la nostra vista: amb ulleres, prismàtics o telescopis amb filtre o projectant la seva llum.

Les dues escoles participants en el treball són molt diferents tant en la quantitat d’alumnes i mestres com en la línia pedagògica que segueixen, per tant la forma de portar a terme el treball va ser diferent i adequada a cada centre, però els objectius tant conceptuals com procedimentals eren els mateixos.

Una setmana abans es van començar diferents treballs amb els alumnes:

 • Tots els nens i nenes, cada matí, van anar observant la Lluna minvant. Els més petits la dibuixaven quan i com la veien i els més grans van anar fent un calendari lunar més rigorós.
 • Els més petits van aprendre a fer “la rateta” tot jugant amb miralls al pati, per així poder veure el sol reflectit a la paret el dia de l’eclipsi.
 • Tots els alumnes, en un moment o altre van fer projeccions de la llum del Sol amb diferents instruments. Van comprovar com petits forats, de diferents mides i formes i a diferents distàncies es comporten com una lent i projecten el Sol al damunt d’una superfície blanca.
 • Es van anar fent observacions dels sons que es sentien en el pati i de com eren les ombres per tal de comparar-ho amb els sons i les ombres en el moment de l’eclipsi.
 • Els més grans van fer enregistraments de dades ambientals: temperatura, pressió, vent...per poder-les comparar amb les del dia de l’eclipsi.
 • Vam descompondre la llum blanca del Sol. Amb l'ajuda d'un prisma de Newton o un CD vàrem veure l'espectre de la llum del Sol.
 • Amb els més petits vam fer jocs al pati de l’escola: Els nens eren terres i llunes. Les llunes estaven en òrbita. Hi havia eclipsis quan algun nen tapava a un altre.
 • Vam fer jocs i simulacions per entendre el fenomen. Observant ombres de diferents objectes. Observàvem l’ombra d’un globus, que feia de Lluna,sobre una esfera de la terra, per fer-nos una imatge mental del que passaria.
 • Representació a escala i simulació dels moviments de la Terra i la Lluna. Amb l’ajuda d’una corda de 2 metres, dues boles de pòrex i un retroprojector els nens i nenes van dibuixar l’òrbita de la Lluna, la van dividir en 28 parts i van simular els moviments de rotació de la Terra i rotació i translació de la Lluna. Van treballar les fases de la Lluna i els eclipsis.
 • Amb el Sol i un model terra-lluna a escala provocaven eclipsis de Sol i eclipsis de Lluna. Vam observar la dificultat que hi havia per produir-se un eclipsi de Sol i com només es veia des d’una part de la Terra. Vam trobar l'eclíptica posant el Sol, la Terra i la Lluna en el mateix pla.
 • Els nens i nenes més grans explicaven a grups dels més petits el que ells ja havien après i s’esforçaven en ajudar-los a comprendre.
 • Vam preparar materials per l’observació de l’eclipsi: Tendals foradats, coladors i escumadores, les ulleres amb filtre solar, els tubs foscos amb el fons foradat, els termòmetres, les cameres fotogràfiques, els dossiers d’observació...

Observació de l’eclipsi

Tots els nens i nenes de les dues escoles van sortir a veure l’eclipsi. També alguns familiars i altres persones del poble es van acostar a l’escola per veure què passava.
Els nens i nenes més grans, els de 6è de St. Esteve Sesrovires i els de 4rt, 5è i 6è de Sta. Eulàlia de Riuprimer, van anar a observar l’anularitat en el límit Nord, a Xilxes, conjuntament amb un grup d’astrònoms de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell.

Observació des de les escoles

L'eclipsi anular de Sol començava a les 9h 43m, el màxim es produïa a les 11h 03m, amb un 85% de Sol eclipsat, i finalitzava a les 13h 30m.
A l'escola calia organitzar-se molt bé per poder gaudir d'aquest espectacle. Cada curs va preparar diverses activitats per poder observar l'eclipsi. Es van preparar diferents racons i els nens i nenes hi anaven passant al llarg del matí:

Miraven el Sol amb ulleres i filtres de soldador, s’adonaven que cada vegada es tapava més el Sol. Cap a les 11h van observar el moment màxim.
Miraven l’eclipsi amb telescopi projectant la imatge en una pantalla.
Observaven indirectament el Sol amb diferents estris: coladors, tubs negres, tendals, ombres de les fulles dels arbres...
Parlaven de l’eclipsi davant d’una camera de video per enregistrar les seves impressions.
Després de cada observació, en una plantilla dibuixaven el Sol i anotaven l’hora.
Els ordinadors de l’escola estaven connectats a diferents pàgines web que emetien imatges en directe des de diferents llocs.
La pàgina web del Departament d’Educació transmetia en directe el treball de l’escola de Santa Eulàlia i totes les escoles podien connectar-s’hi.
Va ser un dia molt especial i molt emocionant. Els nens i nenes juntament amb mestres i familiars van veure el Sol eclipsat, van notar la foscor de l'ambient, van jugar amb les ombres estranyes projectades pel Sol, van sentir frescor a la pell en la baixada de temperatura cap a les 11 del matí... Un dia entranyable i difícil d'oblidar.

Observació des de Xilxes. Tres dies.

La franja de l'anularitat era de gairebé 200 km d'amplada. Sabíem que si ens situàvem a la rasant nord o sud teníem més probabilitat de veure més i durant més temps perles de Baily (raigs de llum solar que s'escolen per entre les muntanyes de la vora de la Lluna). Vàrem decidir anar a prop de la franja nord, a Xilxes. Xilxes és una població de la província de Castelló allunyada uns 300 quilòmetres de les dues escoles. El camp d’observació el vam instal·lar en el càmping on ens allotjàvem.

1r dia. 1 d'octubre.

Els nens i nenes de les dues escoles van fer el viatge en tren amb els seus mestres i ens vam trobar tots a l’estació de Castelló per acabar de fer junts
el viatge fins a la població de Xilxes. Aquest va ser el primer contacte entre els dos grups de nens i nenes, que encara no es coneixien. Un cop a Xilxes
vam fer camí fins el càmping que estava situat al costat de la platja.
La nit era bastant bona i amb els científics de l’Agrupació Astronòmica vam fer una observació nocturna. Vam localitzar les estrelles i les constel·lacions
més brillants i vam mirar el cel amb els prismàtics i el telescopi que portaven. Unes orientacions i explicacions per part dels científics molt interessants.
Vam utilitzar prismàtics i telescopi reflector motoritzat i amb camera digital incorporada que recollia les imatges en un ordinador portàtil. Vam mirar la
galàxia Andròmeda, els planetes Mart i Venus, l'estrella doble d'Albireo i el cúmul de les Plèiades. Vam disfrutar de valent!!

2n dia. 2 d'octubre.

Dia de preparació de l’eclipsi. Cada grup, les dues escoles i els astrònoms de l'AAS va presentar els materials que havien preparat i que calia compartir
amb tothom.
Vam fer diversos experiments de ciències relacionats amb els materials que portàvem. Vam recordar els conceptes referents als paràmetres que volíem
observar i vam fer hipòtesis de com es comportaria cadascun d’ells en el moment de l’eclipsi.
Vam organitzar els diferents punts d’observació:

 1. Ulleres amb filtres especials per mirar directament al Sol.
 2. Anemòmetre. Per mirar si feia vent i anotar en un gràfic la velocitat i l'hora.
 3. Baròmetre. Per mesurar i anotar en un gràfic la pressió atmosfèrica del moment.
 4. Termòmetre al Sol i a l’ombra. Per observar la temperatura cada 10 minuts i anotar-la.
 5. Tendal. Aquest estava fet amb plàstic negre foradat. Sota el tendal quedaria projectat el Sol.
 6. Tubs foscos. Una caixa fosca feta amb cartolina negre i paper d'alumini. Calia mirar a l'interior de la caixa fosca per veure imatges del Sol.
 7. Coladors i altres estris. Per projectar sobre una superfície blanca. Els estris de cuina es converteixen en instruments per projectar el Sol eclipsat.
 8. Miralls. Per jugar a fer la rateta i projectar el Sol.
 9. Calculadores i llums solars. Un cop exposades al Sol calia veure què passava en el moment de l'anularitat.
 10. Ombres de les fulles dels arbres. Per observar com són les vores de les ombres durant l’eclipsi i com es projecta el Sol per les petites escletxes.
 11. Plantes fotosensibles. Per veure possibles canvis.
 12. Solarscope. El Solarscope ens permetria veure una imatge ampliada i projectada en una pantalla.
 13. Telescopi per projecció.Ens permetria veure i comentar amb els companys, la imatge del Sol projectat a la pantalla.
 14. Telescopi amb filtre que ens permetria veure amb uns 30 augments el Sol eclipsat.
 15. Telescopi amb camera connectat a l'ordinador.
 16. Prismàtics amb filtres. Els filtres els havíem fet amb paper de Milar..
 17. Espai per escriure i dibuixar les impressions. 

Vam organitzar equips de 4 o 5 nens i nenes i els vam donar un dossier de treball per poder fer les anotacions necessàries. Vam marcar la periodicitat de
les observacions (cada 10 minuts) que havien de ser més sistemàtiques i vam pactar una mica l’ordre, per tal que els grups poguessin estar repartits per
tots els punts d’observació.

Tot l’esforç mereixia i demanava un temps d’oci, de joc i de disfrutar l’entorn magnífic que teníem. Vam fer-nos una bona remullada a la platja!!

3r dia. Eclipsi anular de Sol. 3 d'octubre.

Ens vam llevar molt d’hora, estàvem nerviosos...El dia era clar, semblava doncs que el temps ens acompanyava...
L'eclipsi anular de Sol començava a les 9h 41m, el màxim es produïa a les 11h 02m, i finalitzava a les 13h 28m. L'anularitat durava uns 3 minuts: el principi a
les 11h 01m i el final a les 11h 03m.
De bon matí el grup de Xilxes es van repartir al llarg de la línia límit nord de l'eclipsi. El grup de l'AAS havia decidit cobrir sis llocs d'observació al límit nord el
l’eclipsi i nosaltres, al càmping, formàvem part d'un d'aquells llocs d'observació.
Un equip del programa “Info-K” de T.V.3 va venir a fer un seguiment del nostre treball. Això va emocionar encara més als nens i nenes. Els van fer entrevistes,
els van filmar mentre treballaven i els reporters es van sorprendre de l’ordre, la implicació i la seriositat amb que treballaven. El programa va transmetre el reportatge el mateix dia al vespre.
Vam muntar i instal·lar tots els equips, vam situar els materials al lloc convingut, ens vam reunir en els grups establerts i ja es va anunciar que s’acostava l’hora. Algú va fer el primer crit: Ja comença!!!
Tot estava preparat i tots els nens i nenes sabien el que havien de fer. Es van comportar de manera totalment autònoma. Els grups seguien els recorreguts pactats
i en cada punt d’observació seguien les pautes amb correcció i anotaven el que havien observat. Els adults que els acompanyàvem podíem observar amb
tranquil·litat i si demanaven ajut se’ls hi donava.

Un cop acabat l'eclipsi vàrem dinar, vam recollir tendes, motxilles, aparells... I aquella mateixa tarda vàrem tornar a casa.
Vàrem arribar molt tard, molt cansats, però amb una gran rialla a la cara. Teníem ganes d'explicar-ho a casa i de compartir-ho l'endemà amb els nostres companys de l'escola.

Processament de dades, conclusions i impressions

El mateix dia de l'eclipsi ja es van recopilar dades i en dies posteriors es van analitzar.
Es va aprofitar l'experiència de l'eclipsi per treballar des de diferents àrees: matemàtiques, socials, anglès, llengües...

Conclusions i impressions dels més petits.

Expressions dels nens i nenes que van observar l’eclipsi des de l’escola:

“La Lluna tapava la llum del Sol i l’ombra de la Lluna tapava la Terra”

“El Sol mirat amb les ulleres especials es veia taronja. Ens va agradar molt fer servir aquestes ulleres per mirar el Sol”

“Pels forats del colador podíem veure eclipsis petits i hi posàvem les carpetes per veure-ho millor”

“L’eclipsi de Sol, a sota el tendal es veia capgirat i la Lluna es posava a davant del Sol i el tapava”

"Ens va agradar molt mirar l’eclipsi pel telescopi”.

“Quan l’eclipsi era màxim va baixar la temperatura. Es va notar més fred i jo estava molt nerviós”.

“Ens va agradar molt veure la Lluna posar-se davant del Sol i tapar-lo”.

“Era divertit perquè van venir moltes mares i pares a mirar-lo amb nosaltres”.

 

Conclusions i observacions del grup que va anar a Xilxes.

Sobre la variació de la temperatura al Sol i a l’Ombra

Vam veure que la temperatura al Sol variava molt a mida que la Lluna tapava al Sol. La temperatura al Sol va baixar molt més que a l’ombra, uns 15º
Aproximadament a les 9 del matí, com que el Sol no havia tingut temps d’escalfar, encara no havia pujat massa la temperatura i tant al sol com a l’ombra estàvem aproximadament entre 14º i 15º.
A les 9:50 la temperatura al sol havia pujat a 24º, en canvi a l’ombra havia quedat igual.
A mida que la Lluna tapava cada cop més al Sol, la temperatura començava a baixar cada cop més, fins arribar a 16º al sol i a 12º a l’ombra en el moment de l’an·nularitat. Durant els 5 minuts que va durar el màxim de l’eclipsi, la temperatura al sol es va mantenir a 16º. La temperatura a l’ombra es va mantenir durant 15 minuts s 12º, que era una temperatura més freda que a les 9 del matí.
Després del moment màxim de l’eclipsi, la temperatura al sol va anar pujant molt perquè la Lluna marxava de davant del Sol i el Sol quedava destapat i podia escalfar més. La temperatura al sol, a les 12:30 va arribar als 30º.A l’ombra també va anar pujant fins a 18º. Al migdia feia molta calor i tots ens vam treure el jersei que ens havíem posat al moment de l’eclipsi.
Quan va començar l’eclipsi, a les 9:42, no feia fred, a les 10::15 tampoc i a les 10:30 va començar a fer una mica de fresca. A les 10:30 quasi ja estava tapat mig Sol i a les 10:37 ja tapava més de la meitat del Sol i feia més fred però la sensació més notable era la de silenci, era molt estrany. A les 10:45 feia molt fred i encara més silenci, a les 10:57 teníem “pell de gallina” i estàvem tots en silenci. A les 11:03, en el moment màxim de l’eclipsi de Sol, feia molt fred però ja no hi havia silenci perquè ens vam emocionar molt i tots vam començar a cridar!!.

Sobre la pressió atmosfèrica i el vent

 • Vam posar un anemòmetre i tant abans de l’eclipsi com durant l’eclipsi no vam veure que fes vent, això que estàvem vora del mar. Després de l’eclipsi va començar a fer vent igual com el dia abans.
 • Vam posar un baròmetre per observar la pressió atmosfèrica. Vam passar les anotacions que anàvem fent al gràfic i ens hem adonat que entre les 930 i les 10:45, mentre va entrant l’eclipsi, la pressió fa pujades i baixades. Abans i després d’aquesta hora la pressió estava estable a 1025hPa. No sabem què pot haver provocat aquests canvis però ho demanarem. 

Sobre el comportament de les calculadores i llums solars i la planta fotosensible

 • Les calculadores van continuar funcionant. Els llums no es van encendre i la planta es va tancar olt poc.
 • Quan ens hem mirat la composició de fotografies d’ambient que l’Oscar Gomez feia cada 15 segons, ens hem adonat que la llum va canviar molt al llarg de l’eclipsi. Hi va haver un moment que era fosc i les imatges dels gronxadors i dels nens i nenes que voltaven per allà quasi no es veien. A nosaltres no ens havia semblat que s’havia fet tant fosc, és una passada!! 

Sobre les imatges a través del tendal

A través del tendal es veien les imatges de l’eclipsi a terra però girades al revés.
Aquest aparell el controlava en Toni Selva, de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell. Ell ens va fer adonar de les perles de Baily. Les perles de Baily són raigs de llum del Sol que s'escapen per les valls de la superfície de la Lluna. Es poden veure molt bé en les rasants nord i sud d'un eclipsi anular de Sol. Nosaltres estàvem a prop de la rasant nord. Les perles de Baily ens confirmen que la superfície de la Lluna no és llisa.


Comunicació de tota l’experiència

L’escola de Sant Esteve va fer una pàgina Web i la va penjar a l’Xtec perquè totes les escoles que volguessin la podessin mirar.
Els nens i les nenes de l’escola de Santa Eulàlia van reunir a tots els companys, companyes i mestres per ensenya’ls-hi les fotografies i explica’ls-hi tot el que havien viscut.

Expressió de les impressions i sensacions d’alguns dels nens i nenes.

“Durant l’eclipsi em vaig trobar molt estrany. Em trobava els braços més lleugers i les cames també i tot ho trobava molt mort. Tots estàvem molt quiets i no cridàvem i només es sentien les onades, però igualment seguíem treballant” (Roger Vila)

“A mitja nit em vaig despertar i es sentia el vent que bufava fort i patia per si al matí, a l’hora de l’eclipsi, plovia. Al matí estava el cel molt serè i tot va anar molt bé”. (Jèssica Canadell)

“ Quan tothom feia molt silenci a mi se’m posava la pell de gallina” (Marc Puigdesens)

“Aquell dia no hi havia cap nen ni nena dels que estàvem allà que no notés el que estava passant. A mi, personalment, em va sorprendre que fins i tot sense mirar el Sol podies notar que aquell dia no era normal, que alguna cosa estava passant, era una sensació molt rara. En aquell moment hi havia un silenci esgarrifós, ningú no deia res, tothom estava com impactat”.(Eva Caserras)

“Quan l’eclipsi va acabar em vaig sentir aliviada dels nervis de perdrem un segon de l’an·nularitat de l’eclipsi” (Carolina)

“Durant l’eclipsi vaig notar com un silenci inquietant. Quan es va acabar em vaig quedar molt relaxat, em va agradar molt”. (Àlex Camprubí)

Hem d'agrair moltíssim la informació, les dades, les fotografies, les filmacions... fetes per la gent de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell. Les seves explicacions i el seu treball ens va ajudar molt a entendre el fenomen que havíem observat.

Ha estat una experiència molt intensa i gratificant per a tots, nens, mestres, professionals, pares i mares


Galería de imágenes

Referències

Agrupació Astronòmica de Sabadell
http://www.astrosabadell.org/

Planetario de Pamplona
http://www.pamplonetario.org

Altres pàgines d’interès
http://astrosurf.com/obsolar/eclipse/eclan05.html

http://www.solarscope.com

http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/SEmono/ASE2005/ASE2005.html