Curs: 2012-2013
Nivell: Infantil 3, 4 i 5 anys.

 

Només els poetes senten fascinació d'un petit rierol d'aigua que corre entre les roques, com la sent el nen petit que s'entusiasma i riu i es vol parar per tocar-lo amb la mà, com si li volgués fer carícies. (Maria Montessori, 1870-1952).


En Marçal (6 anys), sovint ens porta material per investigar. Aquesta vegada ens va portar ametllons.
Buscant en diferents llibres, vam anar a parar en un que ens explicava com havia d'anar equipada una motxilla de naturalista. De seguida ens va interessar i uns quants nens i nenes es van oferir per preparar material per a ells i la resta de companys del grup. Hi va haver molta feina, van buscar pots, gassa, van fer una llibreta per cada un... i com que hi havia coses que no teníem, vam demanar la col·laboració de les famílies. Ells mateixos van escriure una nota demanant allò que els feia falta, i vam esperar.


Dues setmanes més tard... tots ho teníem apunt. Estàvem impacients, ens feia il·lusió. Per alguns semblava una gran aventura!.


La sortida seria el proper divendres, tot el dia. Una vegada més va caldre informar a les famílies. Els que es quedaven a dinar vam negociar amb les cuineres si ens el podien fer per emportar-nos-el i algú del menjador, o alguna mestra de les que es quedaven a l'escola, ens ho podia fer arribar.

 

Objectius de la sortida:

  • Observar petits animals en el seu habitat natural.
  • Respectar els animals, observar-los sense molestar.
  • Experimentar què suposa estar tot un dia a l'aire lliure; menjar-hi, ..
  • Fer exercici, gaudir de passejar pel bosc.
  • Recollir només el que sigui imprescindible per estudiar-ho a l'aula.
  • Construir cabanes, amagatalls, aquells jocs que l'espai ens ofereix.
  •  

A la nostra escola estem de sort, tenim una noia de pràctiques (la Titos), que ens va ajudar a preparar-ho tot a uns quants, mentre els altres continuàvem buscant sobre els ametllons, o bé acabaven d'altres propostes que tenien començades. La Tere, vetlladora, educadora, salvavides!... ens va fer de guia (ella coneix bé els entorns, i als nens i nenes) i ens va ensenyar el camí d'un bosc proper a l'escola. Les famílies, totes en la mesura de les seves possibilitats ho van fer possible!. Les cuineres i la Glòria que ens va portar el dinar.

 

El cami ens va anar sorprenent, el cant dels diferents ocells, el soroll del riu, petjades, excrements, paisatge (immensament conegut però no per això menys suggerent i interessant). De seguida va sorgir la proposta de fer ells les fotografies, de començar a recollir mostres amb les pinces i amb els guants i posar-ho ens els pots que portàvem.  

 

 

D'altres s'enfilaven pels marges i començaven a recollir poms de flors de tots colors. En Martí (5 anys) amb la saviesa dels nens acostumats a veure com funciona el camp, ens va assenyalar els camps plens de flors menudes d'un groc intens preciosos i ens va explicar:

- Això és colza!.
- S'en fa oli.
- Però abans hi han de passar les “cossetxadores”!.


Tots ens el vam mirar amb molta atenció i pels que no ho sabíem em sembla que ho hem apres per sempre més.
Ens va cridar l'atenció el munt de formiguers que vam trobar, l'enorme quantitat de formigues que hi havia, el recorregut que feien, la velocitat en la que es desplaçaven... va caldre recordar què anàvem a observar no a destruir i que no podíem tapar els caus.

 

Les primeres papallones. Mil i un insectes, aràcnids,.. fins que vam arribar el bosc. Allà ens va fascinar tot!, els amagatalls sota els arbres, els ocells que sentíem però que no els veiem..

 

Un riu molt petit, que malgrat les pluges semblaven petits tolls d'aigua infestats de còdols, uns magnífics paranys per creuar d'una banda a l'altre. Vam haver de fer pactes, l'espai era molt gran, vam delimitar l'espai i posar un parell de normes; el respecte pels animals i que no si valia banyar-se al riu. El riu va ser un niu de troballes, el que va tenir més èxit van ser els capgrossos.


També va caldre aturar la captura, n'hi havia moltíssims, finalment ens en vam emportar tres!.


 

Podeu veure més fotografies d'aquesta sortida al següent enllaç https://picasaweb.google.com/114651292448179268885/SortidaAlBosc?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNjo9eT7-P7ktAE&feat=directlink

 

Mestres i Educadores:  Pilar Trabal, Titos i Tere Crusellas.

Alumnes : Unai, Judit, Arnau Ceamanos, Martí Sunyol, Bruna Vidal, Arnau Creus, Jordi, Joel, Martí Homs, Ana, Marçal, Jacob, Bruna Oliveras, Paula, Carlota, Ingrid i Zöe.